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食品や化粧品に含まれる蛋白による脳βアミロイドーシスの促進に関する研究
https://doi.org/10.24517/00059430
https://doi.org/10.24517/00059430fbdd83c6-9b37-4f02-b711-25c59f3370e9
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
HO-PR-HAMAGUCHI-T-kaken 2017-5p.pdf (394.0 kB)
|
Item type | 報告書 / Research Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2020-10-23 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 食品や化粧品に含まれる蛋白による脳βアミロイドーシスの促進に関する研究 | |||||
タイトル | ||||||
言語 | en | |||||
タイトル | A study on propagation of cerebral b-amyloidosis with protein contained in foods and cosmetics | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||
資源タイプ | research report | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24517/00059430 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
濱口, 毅
× 濱口, 毅 |
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著者別表示 |
Hamaguchi, Tsuyoshi
× Hamaguchi, Tsuyoshi |
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提供者所属 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 金沢大学附属病院 | |||||
書誌情報 |
平成28(2016)年度 科学研究費補助金 基盤研究(C) 研究成果報告書 en : 2016 Fiscal Year Final Research Report 巻 2014-04-01 – 2017-03-31, p. 5p., 発行日 2017-06-09 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 本研究は、試験管内でアミロイドbの線維化を促進することを確認しているカゼイン、フィブロイン、セリシン、アクチンなどの食品あるいは化粧品由来のペプチドが、生体内でもアミロイドbの線維化を促進するかを検討することを目的としている。試験管内で線維化したカゼイン、アクチンの線維をモデルマウスの脳および腹腔内に接種し、接種1年後に解剖して脳へのアミロイドbの沈着程度を検討した。カゼイン線維を脳内に接種したマウスの一部では、脳血管にアミロイドbの沈着を認めた。 | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | We reported that casein, fibroin, siren, and actin, which are contained in foods or cosmetics, could promote amyloid b protein fibril formation in vitro. The objective of this study is to investigate whether the fibrils of these peptides can promote cerebral b-amyloidosis in vivo. We made the fibrils of casein and actin in vitro, and injected them into Alzheimer's disease (AD) model mouse brain. Furthermore, intraperitoneal injection was also performed. One year after the injections, we evaluated amyloid b protein (Ab) deposition in the mice brain. We found a little Ab deposition on the blood vessels in AD model mice injected casein into the brain. We will continue to evaluate Ab deposition of the mice brains. | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 研究課題/領域番号:26461267, 研究期間(年度):2014-04-01 – 2017-03-31 | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 出典:「食品や化粧品に含まれる蛋白による脳βアミロイドーシスの促進に関する研究」研究成果報告書 課題番号26461267 (KAKEN:科学研究費助成事業データベース(国立情報学研究所)) (https://kaken.nii.ac.jp/ja/report/KAKENHI-PROJECT-26461267/26461267seika/)を加工して作成 |
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著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | AM | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_ab4af688f83e57aa | |||||
関連URI | ||||||
識別子タイプ | URI | |||||
関連識別子 | https://kaken.nii.ac.jp/ja/search/?kw=70452109 | |||||
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関連識別子 | https://kaken.nii.ac.jp/ja/grant/KAKENHI-PROJECT-26461267/ | |||||
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