@techreport{oai:kanazawa-u.repo.nii.ac.jp:00044848, month = {Apr}, note = {脳アミロイドアンギオパチー(CAA)関連脳出血リスク評価法およびCAA及びCAA関連脳出血の予防法の開発を行った。CAA例を調査研究し、CAA及びCAA関連血管障害のバイオマーカー、危険因子からなるリスク評価法を提案した。CAAのin vitroモデルを構築し、フェノール化合物のAβ線維化・オリゴマー化抑制効果、作用機序を解明した。それらはin vivoモデルにおいてCAAを含む脳アミロイド沈着を抑制した。, We investigated cerebral amyloid angiopathy(CAA) and CAA-related hemorrhages to develop methods of risk assessment and prevention. We propose a table of biomarkers and risk factors to predict future development of CAA-related hemorrhages and other disorders. We established an in vitro model of CAA. We revealed that natural phenolic compounds inhibited fibril formation and oligomerization of amyloidβ-protein(Aβ) in in vitro and in vivo models., 研究課題/領域番号:20390242, 研究期間(年度):2008-2011, 出典:研究課題「脳アミロイドアンギオパチー関連脳出血のリスク評価法および予防法の開発」課題番号20390242 (KAKEN:科学研究費助成事業データベース(国立情報学研究所)) (https://kaken.nii.ac.jp/report/KAKENHI-PROJECT-20390242/20390242seika/)を加工して作成}, title = {脳アミロイドアンギオパチー関連脳出血のリスク評価法および予防法の開発}, year = {2012} }