@techreport{oai:kanazawa-u.repo.nii.ac.jp:00048460, month = {May}, note = {環境中には多くの感作性物質が存在するにもかかわらず、最も有効な予防は暴露防止である。暴露が避けられないのであれば他の予防法が期待される。我々はアブラナ科野菜(キャベツ、白菜、ブロッコリー等)由来アリルニトリルに注目した。このニトリルは大量投与(日常生活では起こりえない)では行動異常を引き起こし、低用量では抗酸化物質・第二相解毒酵素の誘導をもたらす。繰り返し低用量投与は感作性物質がもたらすアレルギー反応を抑制した。抑制はアリルニトリルがもつ抗酸化作用と関連していた。しかしアリルイソチオシアネートにはこのような作用は認められなかった。このことはアリルニトリルのアレルギー反応への関与を示している。, There are numerous sensitizers in the environment. It is possible that individuals in the environment are at a risk of exposur to sensitizers. To prevent allergic reactions due to sensitizers, we focused on allyl nitrile derived from cruciferous vegetables. This chemical has the ability to induce antioxidant/phase II detoxification enzymes. Repeated low dose exposure to allyl nitrie decreased sensitizer-induced ear edema, suggesting its capability of reducing allergic reactions. But allyl isothiocyanate showed no anti-allergic reactions. Additionally, isothiocyanates other than allyl isothiocyanate from cruciferous vegetables reportedly decrease dermal allergic reactions., 研究課題/領域番号:26460795, 研究期間(年度):2014-04-01 - 2017-03-31, 出典:「野菜成分を利用した皮膚感作性物質の作用軽減」研究成果報告書 課題番号26460795 (KAKEN:科学研究費助成事業データベース(国立情報学研究所)) (https://kaken.nii.ac.jp/report/KAKENHI-PROJECT-26460795/26460795seika/)を加工して作成, 金沢大学医薬保健研究域保健学系}, title = {野菜成分を利用した皮膚感作性物質の作用軽減}, year = {2017} }