@techreport{oai:kanazawa-u.repo.nii.ac.jp:00052322, month = {May}, note = {5mgのヒドロキシノネナール(HNE)を毎週1回半年間静脈内注射した後に脳と肝臓、膵臓を組織学的に調べると、海馬CA-1の神経細胞死と肝細胞の壊死および膵臓β細胞の空胞変性がみられた。採血では、インスリン値の低下とAST、ALTの上昇などがみられた。以上に基づき、以下の3点が推定された。 1)HNEによるHsp70.1の機能障害がGPR40を介し脳・肝・膵の細胞死を惹起する。2)ω-6系のリノール酸を主成分とするサラダ油が、アルツハイマー病や2型糖尿病、NASHなどの生活習慣病の原因物質である。3)これらの生活習慣病の根本原因である細胞死は、実は脳梗塞と共通性の高い分子基盤によって生じる。, Deep-fried foods cooked by ω-6 oil contain or intrinsically generate hydroxynonenal by peroxidation. Hydroxynonenal promotes carbonylation of Hsp70.1 proteins, with the resultant impaired ability of cells to recycle damaged proteins and stabilize the lysosomal membrane. As the ‘calpain-cathepsin hypothesis’ has been documented as a cause of ischemic and Alzheimer neuronal death, its relevance to cell death of the hypothalamus, liver, and pancreas, being related to the appetite/energy control, was studied here. The hypothalamus senses informations from both adipocyte-derived leptin and circulating free fatty acids. Since circulating fatty acids and hydroxynonenal are increased in obese subjects, the resultant overactivation of GPR40 may cause disruption of Ca2+ homeostasis and activated calpain-mediated cleavage of the carboxylated Hsp70.1 which lead to the lysosomal permeabilization/rupture to cause diverse cell death., 研究課題/領域番号:16K01814, 研究期間(年度):2016-04-01 – 2019-03-31, 出典:研究課題「Brain-lipid sensingからみた生活習慣病のメカニズム解明」課題番号16K01814 (KAKEN:科学研究費助成事業データベース(国立情報学研究所)) (https://kaken.nii.ac.jp/report/KAKENHI-PROJECT-16K01814/16K01814seika/)を加工して作成, 金沢大学医薬保健研究域医学系}, title = {Brain-lipid sensingからみた生活習慣病のメカニズム解明}, year = {2019} }