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果実ナノ粒子含有マイクロRNAを介した食品由来高分子による消化管機能調節
https://doi.org/10.24517/00059416
https://doi.org/10.24517/0005941624bb716e-bd3e-4cf8-a39e-eab07ffd34ad
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | 報告書 / Research Paper(1) | |||||
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公開日 | 2023-02-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 果実ナノ粒子含有マイクロRNAを介した食品由来高分子による消化管機能調節 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Regulation of intestinal function via microRNA from fruit-derived microvesicles | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||
資源タイプ | research report | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24517/00059416 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
玉井, 郁巳
× 玉井, 郁巳 |
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提供者所属 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 金沢大学医薬保健研究域薬学系 | |||||
書誌情報 |
令和3(2021)年度 科学研究費補助金 挑戦的研究(萌芽) 研究成果報告書 en : 2021 Fiscal Year Final Research Report 巻 2020-07-30 – 2022-03-31, p. 8p., 発行日 2022-06-17 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Nutrients in food affect human (host) as small molecules such as metals, flavonoids and amino acids derived as digestive products of proteins, which are large molecules. However, recently it is demonstrated that food include many micro-vesicles and they contain variable large molecules such as food-derived microRNA. Accordingly, it is possible that large molecules of food may directly affect host function, though currently only small molecules are considered to cause physiological effect on host. In this study, we found that apple-derived micro-vesicles contain variable apple-derived microRNAs and they are delivered to intestinal epithelial cells in the form of micro-vesicles. Then, contained microRNAs directly regulate expression of several transporter proteins. Accordingly, by considering such micro-vesicles in food, we need to add direct effect of food-contained large molecules as food function in addition to currently well recognized nutrients definition as small molecules. | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 食品機能はタンパク質などの高分子の消化管での代謝物であるアミノ酸や金属、フラボノイドなど低分子が生体に作用することで説明される。一方食品中にはエクソソーム様の微粒子が含まれ、その中には食品由来高分子が含有される。本研究では、食品として果物(リンゴ)を選択し、含有される微粒子が保持する食品由来高分子であるマイクロRNAが微粒子として小腸組織内にまま取り込まれ、生体に直接高分子として作用するという新しい食品機能の提唱を目指した。その結果、リンゴ中の粒子径100nm程度の微粒子にはリンゴ由来マイクロRNAが存在し、それが小腸上皮細胞中に移行し、ヒト遺伝子の発現調節に働くことを見出した。 | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 研究課題/領域番号:20K21474, 研究期間(年度):2020-07-30 – 2022-03-31 | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 出典:研究課題「果実ナノ粒子含有マイクロRNAを介した食品由来高分子による消化管機能調節」課題番号20K21474 (KAKEN:科学研究費助成事業データベース(国立情報学研究所)) (https://kaken.nii.ac.jp/ja/report/KAKENHI-PROJECT-20K21474/20K21474seika/)を加工して作成 |
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著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | AM | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_ab4af688f83e57aa | |||||
関連URI | ||||||
識別子タイプ | URI | |||||
関連識別子 | https://kaken.nii.ac.jp/search/?qm=20155237 | |||||
関連名称 | https://kaken.nii.ac.jp/search/?qm=20155237 | |||||
関連URI | ||||||
識別子タイプ | URI | |||||
関連識別子 | https://kaken.nii.ac.jp/ja/grant/KAKENHI-PROJECT-20K21474/ | |||||
関連名称 | https://kaken.nii.ac.jp/ja/grant/KAKENHI-PROJECT-20K21474/ | |||||
関連URI | ||||||
識別子タイプ | URI | |||||
関連識別子 | https://kaken.nii.ac.jp/ja/report/KAKENHI-PROJECT-20K21474/20K21474seika/ | |||||
関連名称 | https://kaken.nii.ac.jp/ja/report/KAKENHI-PROJECT-20K21474/20K21474seika/ |