@techreport{oai:kanazawa-u.repo.nii.ac.jp:00060172, month = {Mar}, note = {乳癌の発生率や死亡率は、欧米と日本では大きく異なっており、その原因の一つとして脂肪摂取の違いが上げられる。すなわち、前者ではn-6系の多価不飽和脂肪酸(主にリノール酸)、後者ではn-3系の多価不飽和脂肪酸(主にEPAあるいはDHA)を多く摂取することが知られている。実験的にもリノール酸は乳癌の発生、増殖、転移に促進的に働き、EPAあるいはDHAはそれらに抑制的に働くことが知られている。そのため、乳癌の多い欧米のみならず、増加しつつある日本でも、EPAあるいはDHAは乳癌の予防および治療の点から注目を浴びている。そこで、In vivoおよびIn vitroの研究でリノール酸、EPAおよびDHAの作用機序について研究し、次の結果を得た。 (1)リノール酸は、マウスに移植したホルモン非依存性乳癌(MM48)の増殖および転移を促進し、EPAおよびDHAはそれらを抑制した。 (2)リノール酸は、In vitroでヒト乳癌細胞(MDA-MB-231)のProstagland in EやLeukotriene Bの分泌、および細胞増殖を促進した。しかし、EPAおよびDHAはそれらを抑制し、EPAの抑制はn-3/n-6比が1:0.69、DHAのそれはn-3/n-6比が1:2.08以上で認められ、更にそれらの抑制は培地中のLeukotriene BよりもProstaglandin Eの濃度と相関することが明かとなった。 (3)リノール酸は、In vitroでヒト乳癌細胞(MDA-MB-231およびMCF-7)の増殖を促進し、更にMCF-7乳癌細胞ではc-mycの発現を促進することが明かとなった。 以上、リノール酸、EPAおよびDHAの乳癌に対する作用機序はアラキドン酸代謝産物やc-mycなど癌遺伝子が関与していることが示唆されたが、依然、不明な点が多い。しかし、EPAあるいはDHAは乳癌の予防および治療において重要な役割を果たすと思われる。, Differences in the incidence and prognosis of breast cancer between Western women and Japanese or Eskimos (Greenland and Alaska) women may arise from contrasting patterns of dietary fat intake. Whereas the former group consumes high-fat diets containing n-6 polyunsaturated fatty acids (PUFAs), primary linoleic acid (LA), the latter group consumes large amounts of fat derived from fish oils containing n-3 PUFAs, mainly eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). An inverse relationship has been found between the incidence of breast cancer and the level of fish consumption, suggesting a protective role of n-3 PUFAs from human breast cancer. Thus, n-3 PUFAs have a potential role as chemopreventive and treatment agents in breast cancer. Therefore, we have studied the promotive or inhibitory effects of linoleic acid, EPA and DHA on breast cancer in vivo and in vitro. (1) While linoleic acid promoted the growth and metastases of MM48 mammary tumor transplanted into mice, EPA and DHA inhibited them. (2) In an in vitro study, linoleic acid stimulated the secretion of prostaglandin E and leukotriene B and cell growth of MDA-MB-231 human breast cancer. In contrary, EPA and DHA inhibited them, particularly at the EPA/n-6 ratio of 1 : 0.69 and the DHA/n-6 ratio of 1 : 2.08. Moreover, the cell growth was correlated with the prostaglandin level rather than the leukotriene level. (3) In another in vitro study, linoleic acid stimulated the cell growth of MAD-MB-231 and MCF-7. Moreover, linoleic acid stimulated the c-myc expression in MCF-7. Therefore, it was suggested that the promotive or inhibitory effects of linoleic acid, EPA and DHA are mediated via the arachidonic products or oncogen such as c-myc. However, their exact mechanisms still remained unclear and further studies are needed., 研究課題/領域番号:06671191, 研究期間(年度):1994 – 1995, 出典:研究課題「EPAおよびDHAの乳癌発生、増殖、転移に及ぼす影響およびその機序について」課題番号06671191 (KAKEN:科学研究費助成事業データベース(国立情報学研究所)) (https://kaken.nii.ac.jp/ja/report/KAKENHI-PROJECT-06671191/066711911995kenkyu_seika_hokoku_gaiyo/)を加工して作成, 金沢大学医学部・附属病院}, title = {EPAおよびDHAの乳癌発生、増殖、転移に及ぼす影響およびその機序について}, year = {1997} }