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  1. B. 理工学域; 数物科学類・物質化学類・機械工学類・フロンティア工学類・電子情報通信学類・地球社会基盤学類・生命理工学類
  2. b 10. 学術雑誌掲載論文
  3. 1.査読済論文(工)

Multiobjective optimization of a two-piece aluminum beverage bottle considering tactile sensation of heat and embossing formability

http://hdl.handle.net/2297/6714
http://hdl.handle.net/2297/6714
fb39828d-f1d3-4cfb-a7d8-f626f8acb1c0
名前 / ファイル ライセンス アクション
TE-PR-YAMAZAKI-K-141.pdf TE-PR-YAMAZAKI-K-141.pdf (439.7 kB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2017-10-03
タイトル
タイトル Multiobjective optimization of a two-piece aluminum beverage bottle considering tactile sensation of heat and embossing formability
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 Han, Jing

× Han, Jing

WEKO 9999

Han, Jing

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Yamazaki, Koetsu

× Yamazaki, Koetsu

WEKO 9720
e-Rad 70110608
金沢大学研究者情報 70110608
研究者番号 70110608

Yamazaki, Koetsu

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Itoh, Ryouiti

× Itoh, Ryouiti

WEKO 10000

Itoh, Ryouiti

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Nishiyama, Sadao

× Nishiyama, Sadao

WEKO 10001

Nishiyama, Sadao

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提供者所属
内容記述タイプ Other
内容記述 金沢大学大学院自然科学研究科知的システム創成
提供者所属
内容記述タイプ Other
内容記述 金沢大学工学部
書誌情報 Structural and Multidisciplinary Optimization

巻 32, 号 2, p. 141-151, 発行日 2006-08-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1615-147X
DOI
関連タイプ isVersionOf
識別子タイプ DOI
関連識別子 https://doi.org/10.1007/s00158-005-0563-8
出版者
出版者 Springer Verlag
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 This paper deals with a multiobjective optimization of a screw-top beverage bottle for hot vending. The bottle body has temperate touch feeling and can be embossed easily by axially imposing a cylindrical tube die with rib-shaped inner surface on the outer surface of the bottle body. Initially, a contact nonlinear analysis of fingers grasping the bottle is carried out, and the amount of heat transmitted from the hot bottle to the flesh of the finger is then calculated to evaluate the hot touch feeling. Meanwhile, the simulation of the rib-shape embossing process of the bottle body is performed to evaluate the embossing formability of different rib shape designs. Finally, using response surface approximation method and weighted sum approach, a multiobjective optimization on the shape of the rib is performed to obtain temperate touch feeling as well as better embossing formability. The amount of heat transmitted from the optimized rib-shape embossed bottle decreased at least 30% as compared with that of the regular bottle.
著者版フラグ
出版タイプ AM
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_ab4af688f83e57aa
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Ver.1 2023-07-27 12:22:47.465504
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