ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. C. 医薬保健学域; 医学類・薬学類・医薬科学類・保健学類
  2. c 10. 学術雑誌掲載論文(医・保健)
  3. 2.査読済論文(薬)

Differences in volatile compounds between tincture and Ayurvedic herbal liquor "Asava" made from ginger or jujube

http://hdl.handle.net/2297/23606
http://hdl.handle.net/2297/23606
09de84c8-297a-4d94-abf3-804b8ee7fce3
名前 / ファイル ライセンス アクション
PH-PR-MIKAGE-M-193.pdf PH-PR-MIKAGE-M-193.pdf (1.2 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2017-10-04
タイトル
タイトル Differences in volatile compounds between tincture and Ayurvedic herbal liquor "Asava" made from ginger or jujube
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 Okutsu, Kayu

× Okutsu, Kayu

WEKO 27640

Okutsu, Kayu

Search repository
Yoshimitsu, Michiyo

× Yoshimitsu, Michiyo

WEKO 27641

Yoshimitsu, Michiyo

Search repository
Kakiuchi, Nobuko

× Kakiuchi, Nobuko

WEKO 26396
研究者番号 30204324

Kakiuchi, Nobuko

Search repository
Mikage, Masayuki

× Mikage, Masayuki

WEKO 112
e-Rad 50115193
研究者番号 50115193

Mikage, Masayuki

Search repository
提供者所属
内容記述タイプ Other
内容記述 金沢大学医薬保健研究域薬学系
書誌情報 Journal of traditional medicines = 和漢医薬学雑誌

巻 24, 号 6, p. 193-199, 発行日 2008-01-31
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1880-1447
NCID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12035198
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 https://doi.org/10.11339/jtm.24.193
出版者
出版者 Medical and Pharmaceutical Society for WAKAN-YAKU = 和漢医薬学会
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Ayurvedaで古くから薬用に供される「Asava」は,生薬を発酵させて製する薬酒である。我が国における一般的な薬酒は生薬を酒に浸漬させてつくられ,これら両者の大きな違いは発酵という過程を経ているか否かという点である。発酵が薬酒の性質にどのように影響を与えるかを明らかにするため,本研究では生姜と大棗を用い,それぞれからAsava製法とチンキ剤製法により薬酒を作製し,揮発性成分比をGC-MSにより測定した。Asava製法については,スリランカにて調査した結果に従った。その結果,Asava製法で作製した薬酒の揮発性成分比は,phenylethanolが30%を占めたのに対し,チンキ剤製法では2%以下と大きく異なっていた。またAsava製法で作製した生姜の薬酒はアルデヒド類(geranial,neral)が1%以下であり,作製中にgeraniol,nerolに還元されたことが示唆された。さらにAsava製法で作製した大棗の薬酒には,zizybeosideのアグリコンであるbenzyl alcoholの含有が認められたことから,アルコール発酵による配糖体の加水分解が示唆された。In Ayurvedic Medicine, some crude drugs and sugar are mixed and fermented, and developed into a herbal liquor called "Asava". During the alcoholic fermentation, the constituents of the crude drug would change chemically. There would thus be a chemical difference between Asava and tincture prepared by soaking the crude drug in alcohol. To investigate the differences between Asava and tincture, we attempted to prepare Asava in our laboratory with ginger rhizomes or jujube fruits and compared the volatile compounds of Asava with those of tincture by GC-MS. The alcohol contents of Ginger Asava and Jujube Asava prepared in the laboratory were 11% and 9.0%, respectively, and were almost the same as Asavas obtained in Sri Lanka. A characteristic difference between the Asava and the tincture was the relative content of phenylethanol (Asava: >30%, tincture: <2%), which is known to be a metabolite of phenylalanine during alcoholic fermentation. In the Ginger Asava, only trace aldehydes such as geranial and neral were found, whereas they were abundant in ginger tincture. Geranial and neral seemed to be reduced to geraniol and nerol. In Jujube Asava, we detected benzyl alcohol that was not detected in jujube tincture. Benzyl alcohol is an aglycon of zizybeoside I or II that was a component of jujube. Therefore, it seemed that glycosides are hydrolyzed by alcoholic fermentation. Hydrolysis of glycosides might help absorption of effective aglycones for the aged.
権利
権利情報 本文データは和漢医薬学会の許諾に基づきCiNiiから複製したものである
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
関連URI
識別子タイプ URI
関連識別子 http://ci.nii.ac.jp/naid/110006571036/en/
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-07-27 10:40:17.355335
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3