ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. C. 医薬保健学域; 医学類・薬学類・医薬科学類・保健学類
  2. c 10. 学術雑誌掲載論文(医・保健)
  3. 2.査読済論文(薬)

Quality evaluation of processed ginger products (shokyo and kankyo) according to their color values and pungent compound contents

https://doi.org/10.24517/00053039
https://doi.org/10.24517/00053039
56bcc2df-9c3f-428a-9cee-7901f49911c5
名前 / ファイル ライセンス アクション
PH-PR-MIKAGE-M-62.pdf PH-PR-MIKAGE-M-62.pdf (3.9 MB)
license.icon
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article_04(1)
公開日 2019-01-10
タイトル
タイトル Quality evaluation of processed ginger products (shokyo and kankyo) according to their color values and pungent compound contents
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
ID登録
ID登録 10.24517/00053039
ID登録タイプ JaLC
著者 Doui, Misato

× Doui, Misato

Doui, Misato

Search repository
Mikage, Masayuki

× Mikage, Masayuki

Mikage, Masayuki

Search repository
Kawahara, Nobuo

× Kawahara, Nobuo

Kawahara, Nobuo

Search repository
著者別表示 堂井, 美里

× 堂井, 美里

堂井, 美里

Search repository
御影, 雅幸

× 御影, 雅幸

御影, 雅幸

Search repository
提供者所属
内容記述タイプ Other
内容記述 金沢大学医薬保健研究域薬学系
書誌情報 Journal of Traditional Medicines

巻 30, 号 2, p. 62-71, 発行日 2013
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1880-1447
NCID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12035198
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.11339/jtm.30.62
出版者
出版者 和漢医薬学会 = Medical and Pharmaceutical Society for WAKAN-YAKU
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 日本では, ショウガの乾燥品を 「生姜」, 湯煎または蒸製品を 「乾姜」 としているが, これらの品質は加工方法の違いに影響される。 我々はショウガの色彩の変化は加熱方法により異なり, その変化は 6-shogaol の 6-gingerol に対する割合 ([S/G]) と相関していることを明らかにした。 すなわち, 蒸製品の a* 値 (赤み) と 6-shogaol の 6-gingerol に対する割合 ([S/G]) の間に正の相関が認められたが, 湯煎品では成分比によらず a* 値はほぼ一定であった。 また, 180℃での加熱品では [S/G] と a* 値に対数曲線上の相関が認められた。 本研究では, 上述の結果を応用して市場品 「生姜」, 「乾姜」 の品質評価を行なった。
 その結果, 大半の 「生姜」 の a* 値は [S/G] と対数曲線上の相関が認められたが, 表面に白味を帯びた検体の a* 値は 2 以下となり, 曲線と離れた場所に位置した。 一方 「乾姜」 の a* 値と [S/G] の関係は, 正の相関を成すもの, [S/G] に関わらず a* 値が 9 付近のもの, a* 値が 8 以下のものの 3 パターンに分かれた。 これらの調製法は順に蒸製, 湯煎, 低温での湯煎品であると判断した。 以上, 色彩と [S/G] の値から調製法が予測できることを明らかにした。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In Japan, dried ginger is called shokyo, and ginger dried after soaked in hot water or steamed is called kankyo. The quality of processed ginger might be affected by the processing methods. Previously, we reported that the heating method used to process fresh ginger affected the color of the resultant product and how its color was correlated with its 6-shogaol to 6-gingerol ratio ([S/G]); i.e., the a* value (indicating redness) of steamed ginger positively correlated with its [S/G], the a* value of ginger soaked in hot water remained constant regardless of its [S/G], and the a* value of ginger heated at 180°C displayed a logarithmic correlation with [S/G]. In this paper, we used the above results to evaluate the quality of shokyo and kankyo products on the market. As a result, we found that the a* values of most shokyo products logarithmically correlated with their [S/G]. However, shokyo products with whitish surfaces displayed a* values of less than + 2, and their a* values and [S/G] showed no correlations. Meanwhile, kankyo products were divided into 3 groups by the relationships between the a* values and [S/G]; i.e., samples whose a* values correlated with their [S/G], those with a* values around + 9, and those with a* values less than + 8. These kankyo samples might be produced by steaming, soaking in hot water, and soaking in warm water, respectively. Therefore, we confirmed that the combination of color values and [S/G] could be used to infer processing methods of ginger products. © 2013, Medical and Pharmaceutical Society for WAKAN-YAKU. All rights reserved.
権利
権利情報 © Medical and Pharmaceutical Society for WAKAN-YAKU
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
関連URI
識別子タイプ URI
関連識別子 https://www.jstage.jst.go.jp/browse/jtm/-char/ja
関連名称 https://www.jstage.jst.go.jp/browse/jtm/-char/ja
関連URI
識別子タイプ URI
関連識別子 https://www.wakan-iyaku.gr.jp/
関連名称 https://www.wakan-iyaku.gr.jp/
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-07-27 16:41:27.271044
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3