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  1. J-1. 環日本海域環境研究センター
  2. j-1 20. 紀要
  3. 日本海域研究
  4. 52号(2021)

会食の特徴・機能と人々の認識:「ほうらい祭り」に注目して

https://doi.org/10.24517/00061701
https://doi.org/10.24517/00061701
8fe4e4d3-aa78-47cc-ae83-4f564d5a53ce
名前 / ファイル ライセンス アクション
AA11430153-52-51-66.pdf AA11430153-52-51-66.pdf (1.4 MB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2021-04-13
タイトル
タイトル 会食の特徴・機能と人々の認識:「ほうらい祭り」に注目して
タイトル
タイトル The Feast at the Horai Festival: Characteristics, Functions, and Impressions
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 ほうらい祭り
キーワード
主題Scheme Other
主題 鶴来地区
キーワード
主題Scheme Other
主題 笹寿司
キーワード
主題Scheme Other
主題 食文化
キーワード
主題Scheme Other
主題 多面的機能
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food culture
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Horai Festival
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 sasa-zushi
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Tsurugi district
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.24517/00061701
ID登録タイプ JaLC
著者 林, 紀代美

× 林, 紀代美

WEKO 474
e-Rad 70345643
金沢大学研究者情報 70345643
研究者番号 70345643

林, 紀代美

Search repository
著者別表示 Hayashi, Kiyomi

× Hayashi, Kiyomi

WEKO 79962
e-Rad 70345643

Hayashi, Kiyomi

Search repository
提供者所属
内容記述タイプ Other
内容記述 金沢大学人間社会研究域人間科学系
書誌情報 日本海域研究
en : Japan sea research

巻 52, p. 51-66, 発行日 2021-03-17
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1347-7889
NCID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11430153
出版者
出版者 金沢大学環日本海域環境研究センター
出版者(別名)
出版者 Institute of Nature and Environmental Technology Kanazawa University
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 This study aims to understand the characteristics of and issues related to a feast associated with the Horai Festival (“Horai-Matsuri ”) in the Tsurugi district (formerly Tsurugi Town), which is located in the Hakusan City area in Ishikawa Prefecture in Japan. The study looks in particular at the functions and purposes of the feast as well as people`s impressions of it. During the festival`s history, many people have considered sasa-zushi (sushi wrapped in bamboo grass) to be an important menu item in the feast. Even today, many people make sasa-zushi by hand, and this maintains its role in passing on knowledge and cooking skills from generation to generation. The Horai Festival and its feast is appreciated as a meaningful occasion in which friends meet and reaffirm local bonds. Most foodstuffs are also purchased locally, for example from large-scale local retailers. Edible wild plants that are collected locally as well as traditional cuisines are included in the present-day feast. These feasting opportunities have a significant impact on the local economy, on the consumption of local resources, and on how people perceive the festival. On the other hand, against the backdrop of the aging population and changes in the food environment, it has become more common to use catering services as well as hors d'oeuvres, indicating that catering to a change in dietary preferences is now also considered acceptable during the feasts.
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
見出し
大見出し 論文
言語 ja
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Ver.1 2023-07-27 10:04:35.636116
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