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  1. B. 理工学域; 数物科学類・物質化学類・機械工学類・フロンティア工学類・電子情報通信学類・地球社会基盤学類・生命理工学類
  2. b 10. 学術雑誌掲載論文
  3. 1.査読済論文(工)

Krafft temperature and enthalpy of solution of N-acyl amino acid surfactants and their racemic modifications: Effect of the amino acid residue

http://hdl.handle.net/2297/1830
http://hdl.handle.net/2297/1830
15a7d961-7ce0-49ed-8c21-f0d85a450f97
名前 / ファイル ライセンス アクション
2003CPS281_363.pdf 2003CPS281_363.pdf (399.2 kB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2017-10-03
タイトル
タイトル Krafft temperature and enthalpy of solution of N-acyl amino acid surfactants and their racemic modifications: Effect of the amino acid residue
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 Ohta, Akio

× Ohta, Akio

WEKO 643
金沢大学研究者情報 10324104
研究者番号 10324104

Ohta, Akio

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Ozawa, Noriaki

× Ozawa, Noriaki

WEKO 10434

Ozawa, Noriaki

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Nakashima, Satoru

× Nakashima, Satoru

WEKO 10435

Nakashima, Satoru

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Asakuwa, Tsuyoshi

× Asakuwa, Tsuyoshi

WEKO 10436

Asakuwa, Tsuyoshi

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Miyagishi, Shigeyoshi

× Miyagishi, Shigeyoshi

WEKO 10437

Miyagishi, Shigeyoshi

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提供者所属
内容記述タイプ Other
内容記述 金沢大学工学部
書誌情報 Colloid and Polymer Science

巻 281, 号 4, p. 363-369, 発行日 2003-04-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0303-402X
DOI
関連タイプ isVersionOf
識別子タイプ DOI
関連識別子 https://doi.org/10.1007/s00396-002-0784-y
出版者
出版者 Springer Verlag
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The Krafft temperatures and the enthalpies of solution of six kinds of N-hexadecanoyl amino acid surfactant (Gly, Ala, Val, Leu, Ile, and Phe) were obtained from both solubility measurements and differential scanning calorimetry. It was shown that the Krafft temperature of N-hexadecanoyl amino acid surfactant increased with decreasing size of the amino acid residue except for the case of phenylalanine. On the other hand, the enthalpy of solution was endothermic and increased with decreasing size of the amino acid residue except for the cases of glycine and phenylalanine. It was found from these results that the D-L interaction was superior to the L-L interaction in solid state of N-hexadecanoyl amino acid surfactant salt for both the alanine and phenylalanine systems. It was suggested by ab initio calculations that the difference of the magnitude of the peptide-peptide hydrogen bonding was the dominant factor for the chiral effect.
著者版フラグ
出版タイプ AM
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_ab4af688f83e57aa
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Ver.1 2023-07-27 12:23:30.348760
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