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中国新石器時代から初期王朝時代の土器利用に関する学際的研究
https://doi.org/10.24517/00058674
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名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
LI-PR-KUBOTA-S-kaken 2021-11p.pdf (512.4 kB)
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Item type | 報告書 / Research Paper(1) | |||||
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公開日 | 2022-02-21 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 中国新石器時代から初期王朝時代の土器利用に関する学際的研究 | |||||
タイトル | ||||||
言語 | en | |||||
タイトル | An interdisciplinary study on the pottery use in China from neolithic to early dynastic period | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||
資源タイプ | research report | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24517/00058674 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者別表示 |
Kubota, Shinji
× Kubota, Shinji |
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提供者所属 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 金沢大学 人間社会研究域附属国際文化資源学研究センター | |||||
書誌情報 |
令和2(2020)年度 科学研究費補助金 若手研究 研究成果報告書 en : 2020 Fiscal Year Final Research Report 巻 2018-04-01 – 2021-03-31, p. 11p., 発行日 2021-05-13 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 本研究では土器の使用痕分析や実験、民族調査などから、特に初期王朝時代とされる二里頭文化の土器利用について明らかにした。分析の結果、当時の主要な煮沸器である深腹罐は竈で湯釜として使用され、一方、円腹罐は炉で煮るか茹でる料理に使用されたと考えた。また、土器の容量等などから、深腹罐は主食調理、円腹罐は副食調理に使用されたと結論付けた。 一方、当時の主食はアワであったことが炭化穀物の出土比から判明している。そして、民族誌等を参考にしながら、深腹罐による主食調理はアワの「茹で蒸し」調理により行われたと推測した。 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | In this study, integrating ceramic use-wear analysis, experimental coking, ethnic survey and lipid analysis, considered about functions of pottery in Erlitou culture in China. As a result, it was clarified that “Shenfuguan(深腹罐)” which was the main pottery at Elitou culture was used as a steamer. On the other hand, “Yuanfuguan(円腹罐)” was used for boiling. In addition, based on the capacity of pottery, it was concluded that “Shenfuguan” was used for staple food cooking and “Yuanfuguan” was used for sidedish cooking. Based on the ratio of carbonized grains, it is clear that staple food in Erlitou culture was foxtail millet. According to Ethnic survey, it is thought that the cooking method of staple food was “boiled steamed” cooking of foxtail millet. |
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内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 研究課題/領域番号:18K12551, 研究期間(年度):2018-04-01 – 2021-03-31 | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 出典:「中国新石器時代から初期王朝時代の土器利用に関する学際的研究」研究成果報告書 課題番号18K12551 (KAKEN:科学研究費助成事業データベース(国立情報学研究所)) (https://kaken.nii.ac.jp/ja/report/KAKENHI-PROJECT-18K12551/18K12551seika/)を加工して作成 |
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著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | AM | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_ab4af688f83e57aa | |||||
関連URI | ||||||
識別子タイプ | URI | |||||
関連識別子 | https://kaken.nii.ac.jp/ja/search/?kw=00609901 | |||||
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